Dlaczego mleko od kozy jest najzdrowszym nabiałem świata?

Mleko od kozy nie jest tak popularne jak mleko od krowy. Tymczasem jest jednym z najlepszych źródeł białka, jest też o wiele lepiej trawione oraz tolerowane przez ludzki organizm. Ponadto, kozie mleko w proszku, a także jego płynna forma dostarcza organizmowi ogromną dawkę wielu składników odżywczych. To właśnie ono zawiera największą porcję wapnia. Stało się ono składnikiem wykorzystywanym także w branży kosmetycznej. Dlaczego mleko od kozy uznaje się za najzdrowsze wśród nabiału?

Mleko kozie w proszku, a kozie mleko płynie – jakie są ich wartości odżywcze?

Mimo tego, że mleko kozie pod względem chemicznym i energetycznym niewiele się różni od tego pochodzącego od krowy, to określa się je jako najbardziej wartościowy i najzdrowszy produkt mleczny. Jedną z przyczyn stanowią różnice w ilości poszczególnych białek — serwatkowych oraz kazeinowych. Warto zauważyć, iż drugie z nich są silnym alergenem, a w efekcie mogą powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Kozie mleko w proszku, podobnie jak mleko w tradycyjnej formie, składają się głównie z białek serwatkowych, a przez to są lepiej tolerowane przez nasz organizm. Dla porównania mleko krowie zawiera prawie 20% tego typu białek, natomiast kozie aż 1/2.

Różnica dotyczy również tłuszczy – te zawarte w kozim mleku są znacznie lepiej wchłaniane oraz trawione. Przyczyna to krótsze łańcuchy kwasów tłuszczowych oraz mniejsze rozmiary cząsteczek tłuszczu.

W składzie mleka znajdują się też węglowodany, w tym laktoza, która także jest popularnym alergenem. W związku z tym wszyscy cierpiący na jej nietolerancje powinni go unikać. W składzie koziego mleka znajduje się też kilka cennych składników, czyli witaminy C, E, B12, PP i D, a także kwas foliowy, cynk, fosfor, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo.

Mleko kozie: działanie i właściwości prozdrowotne

Co prawda mleko od kozy zawiera spore ilości tłuszczu i ma dużo kalorii, ale mimo to układ pokarmowy człowieka radzi sobie z nim bez większych problemów, można by wręcz rzec, że lepiej niż z mlekiem krowim. Zawartość wielu witamin i minerałów przyczynia się do tego, że jest to napój, który wyjątkowo korzystnie wpływa na zdrowie:
• chroni przed chorobami nowotworowymi
• wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi
• zmniejsza ryzyko pojawienia się niedokrwistości
• jest ochrona dla serca
• poprawia przyswajanie miedzi i żelaza
• przeciwdziała rozwojowi osteoporozy
• wspomaga proces mineralizacji dziecięcych kości
Nie można zapomnieć o pozostałych zaletach mleka koziego. Jego pozytywny wpływ na urodę sprawił, że stało się jednym ze składników kosmetyków. Dodane do kąpieli bądź użyte w formie maseczki nie tylko nawilży skórę, ale też zadziała na nią wygładzająco i rozjaśniająco na.