Catering dla firm – tak czy nie?

Catering dla firm w ostatnich latach cieszy się sporą popularnością, w głównej mierze w dużych miejscowościach oraz w miejscach, gdzie zatrudniane są większe ilości pracowników. Wpływa na to między innymi renoma marki, troszczenie się o pracowników, ale też wola ich wspierania. Decydując się na takie działanie, pracodawca pozytywnie oceniają pracownicy firmy i ma to wpływ na ich lojalność.

Wyżywienie dla pracowników – jakie są jego zalety?

Catering dla firm to konieczność dla wszystkich osób zajmujących się pracą w nadmiernie trudnych warunkach. To przede wszystkim zajęcia związane z pracą w upale lub mrozie, z dużym wysiłkiem fizycznym oraz obciążone nadmierną utratą energii. Posiłki są przeznaczone także dla osób pracujących na zewnątrz między listopadem, a końcem marca. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zapewnić pracownikom nie tylko wówczas, gdy ich warunki pracy są uciążliwe.

Zbilansowane pożywienie to doskonałe źródło energii, dlatego przekłada się na większe zaangażowanie w pracę, brak problemów z koncentracją i zapobiega nerwowości. Zatrudnieni nie muszą opuszczać pracy na zakupy w porze obiadowej, z dzięki temu będą w stanie poświęcać ten czas obowiązkom w pracy. Catering dla firm to możliwość pozostania w pracy, odpoczynku i relaksu w otoczeniu współpracowników zamiast szukania dobrego miejsca na lunch.

Catering pracowniczy – jak wpływa na relacje z przełożonym?

Zapewnienie posiłków dla zatrudnionych osób przez właściciela firmy gwarantuje mu dobrą opinię u podwładnych, a wśród pracowników przyczynia się wysokim poziomem motywacji do pracy. Ci, którzy pracują w takiej firmie odbierają to jako zapewnienie, że mają szefa, który dba o nich i pragnie zaspokoić ich potrzeby i zarazem skutecznie zachęca ich do pracy nad rozwojem firmy.

Możliwość wspólnego spożywania posiłków to też najlepszy sposób poznawania i integracji wśród pracowników.

Catering firmowy pozwala pracownikom zaoszczędzić czas oraz pieniądze. Spożywając posiłek w miejscu pracy, można zapomnieć o konieczności ich przygotowywania w domu czy kupowania. Za to do pracodawcy trafia 190 złotychdotacji na poczet cateringu w firmie i jest to suma, od której nie trzeba opłacać składek ZUS.